Mikä on avioehto?

Avioehto on tärkeä asiakirja, joka määrittelee puolisoiden omaisuuden ja oikeudet avioliiton päättyessä.

Avioehto on juridinen sopimus, jonka avulla kihlatut tai avioparit voivat määritellä omaisuutensa jakamisen ehdot avioliiton päättyessä, oli syynä sitten avioero tai toisen puolison kuolema. Avioehtosopimuksessa määritellään, mitä tapahtuu pariskunnan omaisuudelle, jos avioliitto päättyy eroon tai toisen puolison kuolemaan. Sopimus on joustava ja sen sisältöä voi räätälöidä pariskunnan tarpeiden mukaan.

Avioehtosopimuksen voi tehdä ennen avioliiton solmimista tai sen aikana. Myös ennen avioeroa avioehdon voi tehdä, mutta tällöin se tulee tehdä ennen avioero­pro­ses­sin aloittamista. Avioehto tulee laatia kirjallisesti ja kahden todistajan tulee allekirjoittaa se. Avioehto tulee voimaan vasta, kun se on rekisteröity Digi- ja väestötietovirastossa. Avioehtosopimusta voidaan muuttaa myöhemmin tekemällä uusi sopimus.

Miksi avioehto kannattaa tehdä?

Avioehtosopimuksen tekemisellä voi hallita taloudellisia riskejä ja varmistaa omaisuuden asianmukaisen jakamisen avioliiton päättyessä.

Yleisiä syitä avioehdon tekemiselle ovat suuret varallisuuserot puolisoiden välillä, yritysomaisuuden suojeleminen ja perinnön turvaaminen. Avioehto voi auttaa välttämään riitatilanteita eron yhteydessä ja antaa selvyyttä talousasioihin myös puolison kuoleman tapauksessa.

Avioehto on hyvä tehdä erityisesti jos puolisoiden taloudelliset tilanteet poikkeavat toisistaan merkittävästi tai jos halutaan turvata tietty omaisuus tietyissä tilanteissa. Avioehtosopimuksen puuttuessa avio-oikeus koskee kaikkea avioliiton aikana hankittua omaisuutta sekä sitä, mitä puolisolla oli ennen avioliiton solmimista. Ilman avioehtoa, puolisoiden omaisuus jaetaan osituksessa tasapuolisesti. Ilman avioehtoa varakkaampi puoliso voi näin ollen joutua maksamaan tasinkoa toiselle eron yhteydessä.

Mitä avioehdossa voidaan sopia?

Avioehtosopimuksessa määritellään, mikä omaisuus ja oikeudet jäävät avio-oikeuden ulkopuolelle, eli mihin omaisuuteen puolisolla ei ole oikeutta mahdollisen eron tai toisen kuoleman jälkeen. Avioehtosopimus voi olla yksipuolinen tai molemminpuolinen ja kattaa vain tietyn osan omaisuudesta tai kaiken omaisuuden.

Avioehtosopimus voi kattaa monia erilaisia tilanteita ja tarpeita. Avioehdossa voidaan esimerkiksi määritellä, että kumpikin pitää oman omaisuutensa erillään, rajoittaa toisen puolison avio-oikeutta tiettyyn omaisuuteen tai säilyttää ennen avioliittoa hankitun tai perityn omaisuuden erillään avio-oikeudesta.

Yleisimpiä perusteita avioehtosopimuksen tekemiselle ovat halu säilyttää omaisuus erillään, turvata toisen puolison yritystoiminnan jatkuminen eron tai kuoleman tapauksessa, ja varmistaa perinnön tai lahjoituksen säilyminen omassa suvussa. Avioehtosopimuksessa voidaan määritellä tarkasti, mikä omaisuus kuuluu kummallekin puolisolle ja miten se jaetaan eri tilanteissa.

Avio­eh­don ei tar­vitse kattaa koko varallisuuttanne, vaan voitte puolisosi kanssa sopia juuri teille so­pi­vasta rat­kai­susta. Tutustu eri ratkaisuihin Lakitien avioehtolomakkeella, jonka löydät täältä.

 

Edellinen
Edellinen

Lakitie on mukana Digi- ja väestötietoviraston Omissa käsissä-kampanjassa

Seuraava
Seuraava

Mikä on edunvalvontavaltuutus?